Помага ли кафето да живеем по-дълго?

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (няма оценка)
Loading...

Пиенето на 3 чаши кафе на ден може да спомогне да живеете по-дълго, показва изследване в което са участвали почти половин милион души от 10 европейски страни.

Изследването предполага, че една допълнителна чаша кафе може да удължи живота на човек, дори ако е безкофеиново.

Но скептичните експерти посочват, че е невъзможно да се каже със сигурност, че кафето ще ни помогне да живеем по-дълго, а по-скоро, че кафето спомага за един по-здравословен начин на живот.

Какво твърди новото проучване?

Изследователи от Международната агенция за изследване на рака и Имперския колеж в Лондон твърдят, че са открили, че пиенето на повече кафе е свързано с по-нисък риск от смърт – особено за сърдечни заболявания и заболявания на червата.

Те стигнали до това заключение след анализ на данни върху здрави хора на възраст над 35 години от 10 държави от ЕС.

Ако е вярно – с колко може да се удължи живота с чаша кафе?

Проф. Сър Дейвид Шпигелхалтър от университета в Кеймбридж анализира общественото разбиране за риска и казва, че ако очакваното намаление на смъртта наистина е спаднало благодарение на едно кафе, тогава допълнителна чаша кафе всеки ден ще удължи живота на един мъж с около три месеца, а на една жена средно около месец.

Но въпреки огромния обхват на изследването, той по никакъв начин не е съвършен и не може да докаже, че кафените зърна са магическата съставка.

Може би е добре все още да не бързате да увеличавате количеството кафе?

Изненадващите проучвания за кафето все още не са толкова ясни, колкото изглеждат на пръв поглед. Това е така, защото проучването не може да вземе предвид всички фактори.

Учените открили, че по-високата консумация на кафе е свързана например с по-висок процент на рак на яйчниците.

И въпреки, че изследването е обхванало много хора, изследователите са изключили всеки, който е имал диабет, сърдечен инфаркт или инсулт в началото на това изследване.

Така че не ни казва много за рисковете или ползите от пиенето на кафе, ако хората не се чувстват добре.

Също така е възможно някои от тези хора да се почувстват неспокойни, докато редовно пият кафе.

Добре ли е да пием много кафе?

Често предишни проучвания са показвали противоречиви резултати.

За много хора опитът предполага, че напитките, съдържащи кофеин, могат временно да ни накарат да се чувстваме по-бдителни.

Но кофеинът засяга някои хора повече от другите, а ефектите могат да се различават от човек на човек.

Експертите на NHS не са поставили ограничения за дневния прием на кафе, но казват, че бременните жени трябва да избягват да пият повече от 200 мг кофеин на ден.

Казват, че това е така, защото кафето може да увеличи вероятността бебето да се роди твърде малко. Твърде много кофеин може също да увеличи риска от спонтанен аборт.

И, разбира се, кофеинът не се среща само в кафето.

Лимитът от 200 мг кофеин може да бъде достигнат, като се изпият две чаши чай и 0.5л кола, например, или две чаши разтворимо кафе.

Как да сме сигурни, че кафето ще ни помогне да живеем по-дълго?

За жалост все още никое изследване не може да ни даде точен и ясен отговор.

Ние можем да ви препоръчаме метод за който е доказано, че удължава живота. Излезте навън и се разходете поне 20 минути до някое приятно кафене. Оставаме избора на вас да решите дали ще пиете кафе или не.