Как да съхраняваме правилно кафето?

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (няма оценка)
Loading...

Добрата чаша кафе започва с качествени зърна и правилното им съхраняване, за да се осигури максимална свежест и вкус

Кафето на зърна трябва да е херметически затворено и да се държи на хладно

Най-големите врагове на вашето кафе на зърна са въздух, влага, топлина и светлина.
За да се запази свежия печен аромат на зърната за по-дълго, съхранявайте ги в непрозрачен съд при стайна температура. Зърната кафе може да изглеждат красиво в стъклен съд на кухненския плот, но не бива да се държат там, за да не се излагат на силно следобедно слънце.
Не е добър вариант кафето да се държи и в шкафа до фурната, тъй като при нейната работа се отделя топлина, която не вличе благоприятно.

Опаковките в които се продава кафето, не са идеални за дългосрочно съхранение. Ако е възможно, осигурете кутия с херметическо затваряне.

Купете точното количество кафе

Кафето започва да губи свежестта си почти веднага след печенето. Опитайте се да купувате по-често по-малки партиди прясно изпечено кафе – достатъчно за една или две седмици.

Излагането на въздух е лошо за кафето. Ако предпочитате да държите кафето в достъпен и/или красив съд, може би е добра идея да разделите закупеното количество кафе на няколко по-малки части, като по-голямата част затворите в херметически съд.

Това е особено важно при закупуване на предварително смляно кафе. Ако купувате кафе на зърна, които ще смилате с мелачка, смилайте необходимото количество непосредствено преди приготвяне на самото кафе.