Факти и митове за кафето

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

1. Кафето причинява безсъние: МИТ (донякъде)

Докато кофеинът е стимулант, кофеинът, консумиран по време на следобеда, все още се обработва от тялото с висока скорост, главно през черния дроб. Средно, отнема 5-7 часа, за да започне да се изчиства от тялото ви. В рамките на 8-10 часа, 75% от него трябва да изчезнат. Кафето, приемано по-рано през деня не трябва да причинява безсъние, въпреки че здравните специалисти съветват да се избягват напитките с кофеин до късния следобед или вечер. Ако пък не можете да устоите на кафето, бихте могли да го замените с безкофеиново.

2. Кафето намалява риска от диабет тип 2: ФАКТ

Кафето не само съдържа магнезий и хром, които помагат на организма да управлява производството на инсулин, но кафето съдържа и антиоксиданти, които спомагат за борба с увреждането на тъканите, което може да помогне за намаляване на риска от диабет тип 2, когато се комбинира с упражнения и здравословна диета.

3. Кафето ви помага да отслабнете: МИТ

Кафето няма силата да повишава метаболизма в организма до такава степен, че да помогне за изгарянето на допълнителни мазнини, затова ако искате да отслабнете, трябва да направите и други диетични промени, както и редовните упражнения.

4. Кафето е по-безопасно от енергийните напитки: ФАКТ

Кафето е с много по-ниско съдържание на захари и химически добавки, отколкото повечето енергийни напитки и добавки с кофеин, особено ако се приготвя прясно от биологични зърна. Когато енергийните напитки често са свързани със затлъстяването, кафето е разумна алтернатива за бързо тонизиране.

5. Кафето ви дехидратира: МИТ

Кафето е предимно вода, което е от значение за дневния прием на течности. Докато кафето е диуретик, вещество, което ви налага да използвате банята често, това не означава, че тялото ви губи вода. Водата трябва винаги да се консумира в допълнение към приема на кафе, но пиенето на няколко чаши на ден няма да ви дехидратира. Ако сте в добро здраве и имате умерена консумация,всичко ще е наред.

6. Кафето може да подпомогне вашата тренировка: ФАКТ

Много проучвания са доказали, че приемът на кофеин преди тренировка повишава спортните постижения. Докладът, публикуван в спортната медицина, се отнася до кофеина като „мощна ергогенна помощ“ и много хора използват кафето като инструмент преди тренировка. Въпреки, че това може да не е за всички, и винаги се препоръчва да разберете какво работи за тялото ви.