Разтворимо кафе

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Разтворимото или още наричано инстантно кафе обикновено се предпочита заради бързото му приготвяне и е на пазара от 50-те години на миналия век.

Всичко, което трябва да направите, е да прибавите гореща вода към гранулите от кафе и вече имате чаша кафе. Също така има дълъг срок на годност и лесно се съхранява. Важно е обаче да съхранявате разтворимото кафе сухо.

Разтворимото кафе често се произвежда от нискокачествени зърна кафе, въпреки, че много кафе компании използват в наши дни и висококачествени зърна.

Инстантното кафе се произвежда чрез печене, смилане и варене на зърната кафе в големи резервоари. След това частиците от кафе се извличат, а останалата течност се изпарява, като се използва метод на сушене чрез замразяване или чрез пулверизационно сушене. Процесът на сушене чрез замразяване е по-добър и по-сложен от двата.

По време на процеса на сушене чрез замразяване течността за кафе се замразява до минус 40 градуса по Целзий. Това кара водните частици в кафето да образуват ледени кристали. Ледът се извлича от гранулите, като се използва метод, наречен сублимация, специалната камера изсушава частиците при много ниско налягане, след което остава разтворимото кафе.

Има още една техника, която се нарича сушене чрез пулверизиране или разпръскване. При сушене чрез разпръскване концентрираното кафе се разпръсква заедно с горещ въздух. Водата се изпарява поради нагряването, така че само сухото кафе на прах остава. Процесът на сушене чрез пулверизиране е по-лесен от сушенето чрез замразяване, но много вкусове на кафето се губят поради високата температура.